Søknader leveres via elektronisk søknadsskjema på www.anleggsregisteret.no
Om spillemidler til anlegg for idrett og friluftsliv
Hvert år fordeles Norsk Tippings overskudd til idrettsanlegg, blant mange andre formål. Kultur- og likestillingsdepartementet regner ut hvor mye hver fylkeskommune får til rådighet, som skal fordeles til søknader om idrettsanlegg og aktivitetsanlegg fra kommuner, lag og foreninger. Departementet meddeler fylkeskommunene hvilke rammer de har til rådighet innen 1. mai.
Spillemidler til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg skal bidra til infrastruktur som gir befolkningen mulighet til å drive fysisk aktivitet, både i regi av den frivillige, medlemsbaserte idretten og gjennom muligheten for egenorganisert, fysisk aktivitet.
De viktigste målgruppene for bruk av spillemidler til idrettsformål er barn (6–12 år) og ungdom (13–19 år). I tillegg vil staten legge til rette for at personer med funksjonsnedsettelse skal kunne delta i idrett og fysisk aktivitet ut fra sine ønsker og forutsetninger.
Det er et grunnleggende prinsipp at tilskudd i form av spillemidler ikke skal danne grunnlag for fortjenestebaserte eierformer eller omdannes til fortjeneste for private eiere.
Slik søker man
Søkere kan være kommunen, idrettslag, andelslag eller andre sammenslutninger.
Fristen for å søke om spillemidler i 2025 er 1. oktober 2024.
Søknader leveres via elektronisk søknadsskjema på www.anleggsregisteret.no.
Søker må dokumentere at vilkårene for tilskudd er oppfylt gjennom utfylling av søknadsskjema og vedlegg som sendes med. Les vilkårene her.
Ordinære anlegg må stå i liste over prioriterte anlegg i Tingvoll kommunes temaplan for idrett og fysisk aktivitet.
Følgende er unntatt fra dette vilkåret:
- Orienteringskart
- Skilting/merking av eksisterende turveier, tur-/skiløyper og turstier
Nærmiljøanlegg er ikke omfattet av vilkåret om omtale i kommunal plan.
Slik er søknadsprosessen
- Kontakt kommunen for å registrere anlegget i Anleggsregisteret
Før det kan søkes om tilskudd, må anlegget registreres i Anleggsregisteret. Det er det kommunen som gjør. Lag og foreninger må kontakte sin kommune for dette. Det er også en god anledning til å begynne dialogen med kommunen om det kommende anleggsprosjektet.
- Send inn spillemiddelsøknaden innen fristen Tingvoll kommune har satt
- Kommunen tar imot alle søknader om tilskudd til ordinære anlegg og til nærmiljøanlegg. Kommunen kontrollerer, og prioriterer alle søknader. Uansett om søknaden er i komplett stand eller ikke, så overføres alle søknader til fylkeskommunen innen 15. januar hvert år. Det er fylkeskommunene som sluttbehandler søknadene.
- Fylkeskommunene behandler spillemiddelsøknadene, og kontrollerer for at alle deler av søknaden oppfyller vilkår om tilskudd. Når de har gjennomgått den innkomne bunken med søknader så sendes en totaloversikt til departementet for å regne ut fordelingen av spillemidler til fylkene.
- Kultur- og likestillingsdepartementet fordeler spillemidler til fylkeskommunene
- Fylkeskommunene prioriterer søknader, og gjør endelige vedtak i hver enkelt søknad om hvorvidt det skal gis tilskudd eller ikke. Noen ganger er ikke søknadene i god nok stand til å kunne få tilskudd, mens i mange tilfeller så strekker ikke den årlige rammen til, slik at søkere må fornye sin søknad neste år. Når vedtakene er gjort, sendes svarbrev til søkerne. Fylkeskommunene kan ha ulike behandlingstidspunkt, men behandler som regel ferdig sine søknader i mai/juni, og innen 1. juli.
- De som har fått vedtak om tilsagn om tilskudd fra spillemidlene, må ferdigstille sitt anleggsprosjekt, få sluttregnskapet kontrollert og revidert, før de sender inn anmodning om utbetaling av tilskuddet til sin kommune. Det er kommunene som videreformidler tilskuddet fra fylkeskommunen.