Møt en økobonde i Tingvoll

Økologiske fristelser fra Tingvoll | Fotograf: Atle Vibe, Bioforsk
Økologiske fristelser fra Tingvoll fotograf Atle Vibe, Bioforsk

Maud Grøtta selger i disse dager deilige, økologiske bær fra bringebærfeltet sitt på Ormsetstranda. Maud driver Hegerberget Nistu sammen med mannen Petur Lars i Puntabyrgi.

Småbarnsmor og gardbruker Maud er i tillegg rådgiver i Landbruk Nordvest (tidligere Forsøksringen) med økologisk landbruk som fagområde. Hun farter rundt i Romsdal og på Nordmøre med gode råd til gardbrukere som ønsker å vurdere eller har bestemt seg for å drive økologisk.

"Når en driver helt uten giftsprøyting, må en bare leve med en del skadegjørere. Angrepne bær må sorteres vekk under plukking slik at salgsproduktet holder god standard", forteller Maud. At den økologiske dyrkingsmetoden gir flotte bær med god smak, er sikkert. Husdyrholdet på garden består av 23 vinterfôra sauer og rundt 30 høner. Hønsemøkka gir ypperlig gjødsel til bringebærfeltet.

Markedsføring og salg er en viktig del av jobben. "Det første året brukte vi mye tid på salgsjobben, blant annet ved å stå på torg," forteller Maud. "Dette tok for mye tid for meg, og nå har jeg heldigvis fått mange faste kunder som kjøper bær år etter år." Bær som ikke selges direkte, går på fryselager. Angvik hotell tar unna mye av disse bærene, som blir ingredienser i gourmet-måltidene som serveres hotellgjestene. Hotellet setter tydelig pris på å fortelle gjestene at desserten kommer fra rett over fjorden. Det gir maten en merverdi.

Bringebærsesongen er kort og hektisk, og det er nødvendig å ansette plukkere. I år er plukkerne fra Latvia, og har kommet gjennom bekjente av Maud. "Vi har alltid hatt et godt forhold til plukkerne. De bor i huset vårt, og vi utvikler et venneforhold i løpet av den tida de er hos oss. Dette er også en viktig side ved å drive bærproduksjon."

Fant du det du lette etter?